ВМС США вперше запустили ракету SM-3 з контейнера (фото)

ВМС США вперше запустили ракету SM-3 з контейнера (фото)


Такі «бойові» контейнери можуть транспортуватися вантажівками, потягами або кораблями та розгортатися як на палубах, так і на суші.

США вперше провели запуск зенітної ракети RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) з пускової установки у вигляді вантажного контейнера. Про це повідомляє Naval News.

Запуск ракети відбувся з контейнерної пускової установки Mark 70 Mod 1 під час військово-морських навчань Pacific Dragon 2024. Снаряд успішно вразив балістичну ціль, яка являла собою новітню мішень-імітатор IAMD-T.

У навчаннях брали участь кораблі USS Carl M. Levin, USS Kidd, USS Shiloh, HMAS Sydney, ITS Montecuccoli, JS Haguro, ROKS Yulgok Yi I та HNLMS Tromp. Також у навчаннях залучили літаки E-7A Wedgetail від ВПС Австралії, P-8A від ВМС США та окремо MQ-9 від Національної гвардії Каліфорнії.

Система Mark 70, яка була використана для запуску, є контейнерною версією вертикальної пускової системи Mark 41, що дозволяє розміщувати чотири ракетні комірки в одному контейнері. Такі контейнери можуть транспортуватися вантажівками, потягами або кораблями та розгортатися як на палубах, так і на суші.

Розробка системи Mark 70 триває з 2019 року, коли відбулися перші наземні випробування, а публічний показ відбувся у 2021 році під час бойових стрільб з борту корабля USV Ranger. У 2022 році роботу системи продемонстрували під час розгортання в Європі, а у 2023 році її випробували на прибережному кораблі LCS 28 класу Independence.

Раніше цього року USM писав, що Іран запустив балістичну ракету з контейнеровоза. Іранські військові переробили судно на авіаносець, який отримав назву Shahid Mahdavi.