Кількість контрактів на нові танкери зросла на 490%

Кількість контрактів на нові танкери зросла на 490%


У перші місяці 2024 року обсяг контрактів на будівництво танкерів для нафтової сировини зріс до 7,4 млн тонн дедвейту.

Згідно з даними судноплавної організації BIMCO, з початку 2024 року обсяг контрактів на будівництво танкерів для нафтової сировини зріс на 490% більше, ніж торік. Про це повідомляє Splash.

Так, за перші два місяці року замовили 19 VLCC, що вже перевищило кількість замовлень на цей тип суден протягом усього 2023 року.

У березні 2023 року портфель замовлень на танкери для нафти становив лише 3,3% флоту танкерів для нафти, що є найнижчим показником принаймні з 1996 року. Проте протягом 2023 року замовлення на танкери типу Suezmax стрімко зросли, а за ними з’явилися замовлення на VLCC. 

До лютого 2024 року співвідношення портфеля замовлень нафтових танкерів до загального флоту становило 6,2%. Незважаючи на високий показник укладання контрактів, співвідношення портфеля замовлень до парку VLCC залишалося лише на рівні 4,3%.

Завдяки одному з найменших портфелів замовлень у всіх секторах і лише невеликій кількості VLCC, які постачатимуть цього та наступного року, багато судновласників активно почали замовляти новы судна.

Нещодавно USM писав, що термінал у Туреччині відмовився приймати російську нафту через санкції.

Читайте також: ставки фрахту на танкерному ринку зростають.