Кількість пластику у світовому океані може зрости втричі до 2040 року

Кількість пластику у світовому океані може зрости втричі до 2040 року


Об’єм пластику у світовому океані суттєво збільшився з 2005 року. Кількість матеріалу у водах океанів може зрости втричі до 2040 року, якщо світ не нормалізує ситуацію. 

До 2019 року в океанах плавали близько 171 трлн пластикових частинок. До 2040 року кількість пластику у воді може зрости у 2,6 раза, повідомляє Reuters з посиланням на дослідження американської організації 5 Gyres Institute.

За словами співзасновника організації Маркуса Еріксена, необхідно створити юридично сильну глобальну угоду ООН про пластикове забруднення. 

Дослідження 5 Gyres Institute охоплює дані про забруднення середовища пластиком з 11 777 океанічних станцій у шести основних морських регіонах. Спеціалісти розглядали інформацію про кількість пластику у світовому океані з 1979 по 2019 роки.

Найчастіше мікропластик потрапляє у довкілля через стічні води, внаслідок використання фарб, засобів особистої гігієни, прання синтетичного одягу тощо. Частинки найдрібнішої фракції не піддаються фільтрації. Тому матеріал легко проходить через фільтри та водоочисні споруди, та потрапляє до річок, морів та інших водойм.  

Окрім того, що мікропластик забруднює воду, він становить особливу загрозу для морської фауни: тварини сприймають пластик як їжу, а його частинки пошкоджують їхні внутрішні органи. 

Читайте також: ООН узгодили історичний договір про захист океанів