Glencore заплатить $400 млн штрафу за хабарі в Африці

Glencore заплатить $400 млн штрафу за хабарі в Африці


Підрозділ сировинного трейдера Glencore Plc заплатить близько 281 млн фунтів стерлінгів (понад $400 млн) штрафу.

Суд наклав на Glencore Energy UK Ltd штраф у розмірі 281 млн фунтів стерлінгів (понад $400 млн). 

Компанія визнала себе винною за сімома пунктами звинувачення у хабарництві в п’яти країнах Африки, йдеться у повідомленні британського Бюро боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах (Serious Fraud Office — SFO).  

За всю діяльність SFO, сума штрафу для Glencore є найбільшою, яку коли-небудь присуджували за корпоративним кримінальним вироком.

Розслідування SFO виявило, що компанія передала $29 млн у вигляді хабарів за отримання пільгового доступу до нафти в Африці. Зокрема, йдеться про цінні сорти нафти, збільшення вантажів та доставку у певні терміни. 

У Нігерії, Екваторіальній Гвінеї та Кот-д’Івуарі було виявлено, що Glencore використовувала місцевих агентів із хорошими зв’язками для передачі хабарів державним нафтовим компаніям і урядовим міністерствам, часто маскуючи хабар у фінансових звітах під невизначену «плату за послуги», «бонус за підписання контракту». 

Трейдеру Glencore належать 49,99% агротрейдера Viterra, який володіє Іллічівським зерновим терміналом у Чорноморську та терміналом «Евері» у Миколаєві. Glencore і Viterra продовжують вести бізнес у рФ. Зокрема, Viterra стала найбільшим експортером російського зерна серед міжнародних компаній. За даними Bloomberg, з 24 лютого компанія відвантажила понад 851 тис. тонн російського зерна (станом на кінець липня).



Наш Telegram канал