Партнери закликають Україну розвивати Дунай на тлі загроз для портів Одеси

Партнери закликають Україну розвивати Дунай на тлі загроз для портів Одеси


Партнери закликають Україну звернути увагу на розвиток дунайського експортного маршруту, оскільки загрози для одеських портів зростають.

Це стало основною темою чергової онлайн-зустрічі у форматі Quint, де представники США та ЄС обговорювали стратегію транспортної спроможності України, повідомили в УДП.

За словами міжнародних партнерів, хоч потужності румунського порту Констанца є значними (до 5 мільйонів тонн на місяць), логістичні витрати через цей порт вищі на 10-15 доларів США за тонну в порівнянні з Одесою. Водночас реалізація плану щодо збільшення експортних можливостей Дунаю вже принесла результати: збільшено пропускні можливості, скорочено адміністративні бар’єри та покращено координацію на кордонах.

Однак з початку 2024 року спостерігається негативна тенденція на транспортному коридорі “Дунай-Констанца” через нестачу транспортних засобів та персоналу. Це призводить до зниження обсягів перевезень, що вимагає негайних дій. Партнери України наголошують на важливості інвестування в інфраструктуру та людські ресурси.

Міжнародні представники, зокрема представник Єврокомісії Алан Барон та команда помічника держсекретаря США Джеймса О’Браєна, запропонували дві ключові ініціативи: забезпечення стабільного транспортного потоку на Дунаї та розробку недискримінаційного тарифу на залізничні перевезення для вирівнювання логістичних витрат між портами Одеси та Дунаю.

Раніше USM повідомляв, що на Одещині посилять оборонні заходи в портах і модернізують інфраструктуру. Також у морських портах області забезпечать додатковий захист персоналу підприємств.



Наш Telegram канал