Судноплавні компанії спільно звернуться до влади ЄС через кризу на Дунаї

Судноплавні компанії спільно звернуться до влади ЄС через кризу на Дунаї


Дунайські судноплавні компанії спільно звернуться до влади Європейського Союзу через кризу вантажоперевезень.

Минулого тижня у Румунії керівники судноплавних компаній зібрались на 66-у Конференцію директорів дунайських пароплавств, повідомили в УДП.

Серед учасників заходу — румунські TTS і NAVROM, болгарське BRP, сербське JRB AD, австрійське DDSG-MAHART та інші. 

Найважливіше питання — подолання кризи. Через падіння обсягів та фрахтових ставок найбільші учасники ринку працюють у збиток. Фінансові резерви 2023/2022 років вичерпані. Колеги вважають, що ситуація на Дунаї гірша, ніж під час світової фінансової кризи 2008 року, зазначили в УДП.

По-перше, дунайський промисловий кластер поступово деградує. Високі ціни на енергоносії, посилення екологічних вимог та низький попит вбивають металургію. В Угорщині закрився ISD Dunaferr, у Румунії у складному стану Liberty Galati, Voestalpine у австрійському Лінці зупиняє одну з доменних печей, US Steel в словацькому Кошице використовує лише частину виробничої потужності. 

По-друге, позиція базового для України порту Констанца. За 2022-2023 роки з’явились альтернативні логістичні ланцюги — замість річкового флоту до Констанци клієнти використовують залізницю до інших морських портів ЄС. Наразі 95% контейнерів перевозять залізницею. Замість того, щоб повертати обсяги, Констанца з наступного року на 20% збільшує тарифи.

Інші пароплавства долають кризу різними методами:

  1. Починають заморожувати інвестиційні проєкти. Румунські колеги запланували будівництво 10 нових барж (кожна — понад 2 млн євро). Наразі дві одиниці профінансовано, проєкт призупинили. Словаки інвестували у реконструкцію барж і також зупиняють проєкт.
  2. Планують скорочувати поточні витрати, апарат. У компаній, таких як УДП, в центральних офісах працюють не більше 50-60 працівників. Дехто заради скорочення зарплатного фонду екіпажів набирає на роботу мігрантів з країн Азії.

В УДП наголосили на необхідності підтримки дунайської річкової логістики на рівні Євросоюзу. Порівняно з автомобільними, річкові перевезення на порядок більш екологічні. Також не руйнується мережа європейських автодоріг. 

ЄС має стимулювати перевезення саме річковим транспортом. Втім, сьогодні на європейському рівні проблематику Дунаю чомусь взагалі не розглядають. 

За підсумками конференції сторони домовились об’єднатись та спільно напрацювати пропозиції до влади Європейського союзу.

Раніше USM повідомляв, що модернізація судна УДП скоротить витрати на експлуатацію на 500 тис. євро.