Кримський міст треба демонтувати: Україна виступила в Гаазькому суді

Кримський міст треба демонтувати: Україна виступила в Гаазькому суді


Україна завершила представлення своєї позиції в Арбітражному трибуналі у справі щодо порушення Росією Морської конвенції ООН (ЮНКЛОС).

У Гаазі 3 жовтня завершилося представлення позиції України в Арбітражному трибуналі у справі щодо порушення Росією прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці. Про це повідомляє «Укрінформ». 

Заступник агента України Оксана Золотарьова у своєму завершальному слові наголосила, що навіть у час війни Україна залишається відданою мирному врегулюванню спорів і захисту своїх прав відповідно до міжнародного права.

«У ці складні часи можна легко зневіритись у міжнародному праві. Україна – країна у стані війни. Війни, яку ми ведемо, щоб зберегти нашу незалежність. Війни, якої ми не просили. Проте, навіть у непростий час, Україна не відкидає право. Україна залишається відданою принципу мирному врегулюванню спорів. Навіть тоді, коли ми воюємо за свою країну на полі бою», — сказала Золотарьова. 

Представниця України підкреслила, що справа стосується не лише минулих порушень, таких як незаконне будівництво Керченського мосту, переслідування українських суден, та нехтування зобов’язаннями щодо охорони підводного навколишнього середовища й неповагу до підводної культурної спадщини. 

Передусім необхідно зосередитися на майбутньому України, яке, зокрема, включає відновлення роботи портів у Бердянську та Маріуполі. 

«Ці порти на Азовському морі знову відіграватимуть важливу роль у нашій економіці, і знову використовуватимуться для постачання зерна по всьому світу, особливо до країн Глобального Півдня. Це ще одна причина, чому ми виступаємо перед вами. Мета цієї справи не лише в отриманні відшкодування за минулі порушення Росією ЮНКЛОС, але й у забезпеченні майбутнього для України. Майбутнього, в якому ми продовжуватимемо відправляти вантажні судна, рибальський флот, державні та військові кораблі міжнародними водами Азовського моря та Керченської протоки до Чорного моря і до вод Світового океану», — резюмувала Золотарьова.

Також Україна вимагає від трибуналу зобов’язати Росію демонтувати Керченський міст та відновити свободу навігації через Керченську протоку відповідно до міжнародного права.

Зазначимо, що Росія продовжує порушувати Конвенцію ООН з морського права, зокрема блокуючи українські порти та завдаючи шкоди морському навколишньому середовищу. Трибунал повинен зобов’язати Росію припинити ці порушення та усунути наслідки незаконних дій.

Нагадаємо, слухання по суті почалися 23 вересня та триватимуть до 5 жовтня. Перше засідання трибуналу за цією справою відбулося в травні 2017 року, а меморандум з доказами порушень Росією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях та Керченській протоці подали 19 лютого 2018 року. РФ, зі свого боку, подала заперечення щодо юрисдикції трибуналу розглядати цей позов.