Ставки фрахту балкерів з українських портів зросли

Ставки фрахту балкерів з українських портів зросли


Ставки фрахту «хендісайзів» та «костерів» у глибоководних портах дещо зросли. 

За підсумком минулого тижня фрахтові ставки «хендісайзів» зросли. Про це повідомив аналітик ASAP Agri та фрахтовий брокер Atria Brokers Павло Лисенко.

Так, вартість фрахту «хендісайзів», що перевозять кукурудзу з глибоководних портів до східного узбережжя Італії, зросла на 2 USD/т і тепер складає 23-24 USD/т. Підвищення відбулося завдяки збільшенню замовлень на перевезення зернових вантажів. 

Власникам «костерів» вдалося підвищити ставки на 1 USD/т на всіх маршрутах завдяки постійному попиту. Фрахт «костерів», що транспортують кукурудзу з українських дунайських портів до східного узбережжя Італії, зріс до 28-30 USD/т.

Фрахтові ставки «панамаксів» залишаються стабільними. Судновласники намагаються підвищити ціни, але відсутність достатньої кількості замовлень з портів Великої Одеси ускладнює це. Ставки фрахту «панамаксів», що перевозять кукурудзу або пшеницю до південного Китаю, перебувають на рівні 48-50 USD/т.

Ринок барж продовжує залишатися непривабливим для судновласників через обмежену кількість вантажів з українських дунайських портів. Наразі вартість транспортування кукурудзи з Рені або Ізмаїла до Константи становить 9-10 EUR/т.

Як писав USM, нещодавно в Міністерстві аграрної політики заявили, що Україна постачає продовольство для 600 мільйонів людей у світі.