Україна та Румунія дійшли згоди щодо каналу «Дунай — Чорне море»
В УДП розповіли, що новий врожай не відновив експорт через Дунай

В УДП розповіли, що новий врожай не відновив експорт через Дунай


Україна та Румунія дійшли згоди щодо каналу «Дунай — Чорне море»

Статистика Дунайської комісії вказує на стійке зниження обробки вантажів дунайськими портами.

Про це розповів заступник директора з економіки та фінансів «Українського Дунайського пароплавства» Владислав Бєлах в інтерв’ю Latifundist.

За його словами, ринок річкових перевезень в глибокій кризі. Основна проблема — в ставках фрахту, також обсяги перевезень скоротились в декілька разів.

«Багато флоту — мало вантажу. У такій ситуації учасникам ринку треба сідати разом і домовлятись. Але поки що кожен грає у свою гру, як наслідок маємо демпінг, від якого страждають усі», – зазначає Владислав Бєлах.

Порівняно з 2023 роком фрахтові ставки, за якими працює УДП, зменшилися приблизно на 30%.

«Наступного року наша середня ставка теж, думаю, зменшиться на 50%. Загалом тенденції невтішні. Флот УДП розрахований на роботу великими караванами по 6-9 тис. тонн. Втім, партії товарів стають меншими. Їх вигідніше експортувати залізницею та автотранспортом. Проблема не лише в зменшенні експорту з України. Дунай глобально стає менш цікавим. Статистика Дунайської комісії вказує на стійке зниження обробки вантажів дунайськими портами», – підкреслює заступник директора з економіки та фінансів УДП.

Також цьогоріч новий врожай не відновив експорт через Дунай. За словами представника УДП, наразі компанія працює на Верхньому та Середньому Дунаї.

«Ще в кінці минулого року ми вирішили робити ставку на європейське зерно на Середньому Дунаї. Але сьогодні ринок перевезень з Румунії, Сербії та Угорщини також розбалансований. Трейдери, користуючись профіцитом фрахту, продають на споті. Вони знають, що у будь-який момент знайдеться охочий везти. Але якщо ви велика компанія — вам необхідна прогнозованість, планування», – пояснює Владислав Бєлах.

Зазначимо, також увесь флот УДП працює без збиткових рейсів, але прибуток компанії не покриває витрат на утримання величезного штату підприємства, а також утримання флоту, який не використовується.

Як раніше повідомляв USM, сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП. У компанії зазначили, що останні два місяці було складно працювати через обміління Дунаю. Через низький рівень води на річці флот УДП не міг вантажитися на повну – тому наразі збільшення осадки є вигідною для компанії.