У серпні у водах ЄС перевалили російську нафту з судна на судна на 1 млрд євро 

У серпні у водах ЄС перевалили російську нафту з судна на судна на 1 млрд євро 


Цьогоріч у серпні у водах ЄС здійснили перевалку російської нафти з судна на судно (STS) на суму 1 млрд євро. 

Приблизно 73% цих перевезень здійснювали танкери, застраховані за G7+, заявив співзасновник та директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

За його словами, так звані «тіньові» танкери, середній вік яких становив 17 років, здійснили у водах ЄС екологічно небезпечні перевезення з судна на судно на загальну суму 273 млн євро. 

«Танкери, які перевозили нафту з найбільшого російського нафтового порту на Балтиці в серпні, змінили власників більш ніж за $1,5 млрд після вторгнення в Україну, що свідчить про значний прибуток, отриманий європейськими судновласниками від продажу суден, що старіють, які опинилися в тіньовому флоті. З 60 танкерів для перевезення сирої нафти й нафтопродуктів, завантажених у Приморську лише минулого місяця, 70% змінили власника з лютого 2022 року (один з них — тричі), оскільки судновласники отримали вигоду з попиту, що росте, на старий тоннаж для підтримки експорту російської нафти», – зазначив Анатолій Амелін.

Читайте також: Які компанії перевозять роснафту, уникнувши українських санкцій.

Він також додав, що за даними відстеження суден і звітами портових агентів, за тиждень до 8 вересня 29 танкерів завантажили 21,99 млн барелів російської сирої нафти. Обсяг зріс із 21,67 млн ​​барелів на 29 судах попереднього тижня. Так, щоденне постачання сирої нафти морем Росією за зазначений термін зросло приблизно на 40 тис. барелів до 3,14 мільйона барелів на добу.

Як раніше повідомляв USM, західні компанії продовжують страхувати танкери, що перевозять російську нафту.