Російські танкери є законною ціллю для ЗСУ

Російські танкери є законною ціллю для ЗСУ


Танкери, що перевозять пальне для російських військових є законною ціллю для Сил оборони України.

Танкери, які забезпечують окупантів пальним мають бути законною військовою ціллю для ЗСУ. Про це заявив експерт Михайло Гончар під час дискусії «Загрози морській безпеці України, ЄС і НАТО та механізми захисту», пише «Укрінформ».

Гончар наголосив, що знищити залишки російського флоту — це завдання, що буде розтягнуте у часі. Проте просто зараз Сили оборони створюють ворогу низку серйозних інфраструктурних проблем.

Експерт констатував, що в контексті цивільних суден, які експортують нафтопродукти країни-агресора, потрібно розуміти й розрізняти декілька речей. За його словами, немає жодного сенсу намагатися потопити танкери, що везуть сиру нафту, бо, по-перше, це практично неможливо зробити, а по-друге, «сиру нафту ніхто в баки літаків, танків чи автомобілів не заправляє». 

Інша справа, коли йдеться про танкери-продуктовози, якими рф возить дизель, бензин для постачання окупаційних військ.

«Ми пам’ятаємо єдиний прецедент, коли наш ударний дрон 5 серпня 2023 року уразив такий продуктовоз SIG поблизу Керченської протоки. Це послужило тригером дискусій про те, що так не можна робити. Як бачимо, більше прецедентів не було, на жаль, — заявив Гончар. — На мій погляд, це якраз є законною військовою ціллю, оскільки один із законів ведення війни — це позбавити ворога паливних ресурсів і перервати логістичні ланцюжки. Тому це має робитися й надалі».

Нещодавно USM писав, що в Україні на морські дрони встановили ракети Р-73 класу «повітря-повітря» з системою самонаведення.