Рідкісний кит загинув через зіткнення із судном біля берегів США

Рідкісний кит загинув через зіткнення із судном біля берегів США


Північноатлантичний кит загинув біля берегів США. Ймовірно, він зіткнувся із судном. Кити цього виду перебувають під загрозою зникнення.

Кита виявили біля узбережжя Вірджинії наприкінці березня, повідомляє CNN.

Розтин виявив, що кит, який перебуває під загрозою зникнення, отримав «катастрофічні травми», що свідчать про зіткнення із судном.

30 березня компанія, яка проводить обстеження китів в Атлантиці для ВМС, повідомила про мертвого кита, який плавав приблизно в 50 милях на схід від національного заповідника дикої природи Бек-Бей у Вірджинії.

Тушу витягли на берег для розтину та ідентифікували як маму, яка минулої зими народила своє шосте дитинча. Останнього не бачили з того часу, як його востаннє бачили поруч із матір’ю біля острова Амелія, Флорида, у лютому.

«Ми не очікуємо, що теля виживе без захисту та догляду з боку матері», — заявили в агентстві.

Розтин тіла кита, проведений 2 квітня, виявив «катастрофічні травми зі зміщенням хребта кита та переломи всіх хребців у нижній частині спини (…), що відповідає травмуванню тупим предметом внаслідок удару судна», реліз сказав.

З 2016 року вчені відстежують зростання кількості смертей горбатих китів на східному узбережжі. Від штату Мен до Флориди загинули понад 200 китів, і вчені вивчили приблизно половину випадків. Серед обстежених китів близько 40% загинули через зіткнення із суднами, або через те, що заплутались у мотузках чи сітках, розташованих у воді.

За даними NOAA, вплив людини продовжує загрожувати виживанню виду, а зіткнення із флотом є однією з головних причин загибелі ссавців.

Раніше цього року NOAA оголосило, що співпрацює з NASA над розширенням використання супутників для покращення виявлення китів і зменшення кількості зіткнень із суднами.

Північноатлантичних китів залишилося менше за 360 особин, що наближає вид до вимирання. Ця цифра включає менш як 70 репродуктивно активних самиць китів.

NOAA продовжує заохочувати моряків, які працюють уздовж східного узбережжя США, «уповільнити швидкість своїх суден, бути пильними та повідомляти про будь-які спостереження гладких китів або будь-яких мертвих, поранених або заплутаних китів».

Читайте також: Аварія в польському порту: загинув чоловік