Китай видобуватиме нафту в талібському Афганістані

Китай видобуватиме нафту в талібському Афганістані


Очолюваний Талібаном уряд Афганістану підпише контракт із китайською компанією на видобуток нафти в басейні Амудар’ї на півночі країни.

Контракт про видобуток нафти підпишуть із компанією Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC) на 25 років. Це буде перша велика угода з видобутку сировини, яку очолювана талібами адміністрація Афганістану підписала з іноземною компанією з часу приходу до влади в 2021 році, пише Укрінформ із посиланням на Reuters.

Відзначимо, що Китай офіційно не визнав владу талібів, але має значні інтереси в країні. Афганістан знаходиться у центрі регіону, важливого для інфраструктурної ініціативи КНР «Пояс і шлях» («Один пояс, один шлях»).

За контрактом, китайська компанія інвестуватиме в Афганістан 150 млн доларів щороку. Очікується, що інвестиції сягнуть 540 млн доларів уже за три роки. Передбачено, що талібська адміністрація матиме 20% партнерства у проєкті, з можливістю збільшити частку до 75%. Однією з умов угоди є те, що нафту перероблятимуть в Афганістані.

Читайте також: Катар підписав 27-річну угоду про постачання ЗПГ в Китай.