Капітану ще одного судна-крадія зерна повідомили про підозру

Капітану ще одного судна-крадія зерна повідомили про підозру


Ще одному капітану російського судна повідомили про підозру — за незаконне перевезення українського зерна через анексований Крим.

Про підозру повідомили капітану російського судна «Капитан Корчин». Йому інкримінували порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України), повідомляє Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, громадянин рф здійснив три незаконні заходи і виходи з закритого Севастопольського порту. Підозрюваний забезпечував завантаження судна зерном, яке загарбники незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України. 

Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав на судні AIS. Також він вносив до системи фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в російські порти, а не в закриті морські порти Криму.

Раніше також повідомили про підозру директору російської судноплавної компанії, що була залучена до перевезення награбованого зерна через Крим, а також чотирьом капітанам російських суден. За клопотаннями прокуратури автономії, суд наклав арешти на усі судна-порушники, які причетні до схеми.

Зазначимо, що Україна і світ мають численні докази фактів вивезення краденого зерна з окупований територій. Про це свідчать як супутникові дані, так і показники «експорту» зерна з Криму, які зросли більше, ніж удвічі, одразу після вторгнення росії в Україну та окупації областей на півдні країни. 

Однак притягнути судна, їх екіпажі та власників до відповідальності за вивезення награбованого зерна наразі неможливо. Кадри із супутника та факт відключення AIS не є прямими доказами, якими може оперувати прокуратура. Тому капітанів судів звинувачують саме у суднозаходах до анексованого Криму.