Росія замінувала дамбу Каховської ГЕС, — Зеленський

Росія замінувала дамбу Каховської ГЕС, — Зеленський


Росія замінувала дамбу Каховської ГЕС та готується її підірвати.

«Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Це один з великих енергообʼєктів. Дамба цієї ГЕС утримує обсяг близько 18 мільйонів кубічних метрів води», — заявив Президент України Володимир Зеленський у зверненні до Європейської Ради.

За словами Зеленського, якщо терористи підірвуть дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Внаслідок підриву можуть постраждати сотні тисяч людей.

Також може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України. Крім того, російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження — адже воду для ЗАЕС беруть саме з Каховського водосховища. 

«Навіть робота каналу, який побудований для постачання води в Крим і про який періодично нібито «печуться» у Москві, буде повністю зруйнована. Ось це – справжнє ставлення росії до нашого українського Криму», — додав Президент. 

Зеленський попередив, що руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного цього російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою.

Також повідомляється, що росія вже підготувала все, аби здійснити теракт. Українських працівників усунули з Каховської станції — тепер там знаходяться тільки громадяни рф, які повністю контролюють станцію.

Президент закликав відправити міжнародну спостережну місію на Каховську ГЕС, і наголосив про необхідність повернути туди український персонал і провести негайне розмінування агрегатів і дамби.

Раніше українські військові успішно атакували позиції рф на Каховській ГЕС, знищивши мостове сполучення над шлюзом. При цьому, ЗСУ навмисно не атакували саму дамбу, розуміючи ризик катастрофи.

USM повідомляв, що російська терористична федерація інформаційно готує внутрішнього споживача до «кроку доброї волі» з Херсона. 

Російське військове керівництво має прийняти «важкі рішення» щодо Херсонської області, заявив командувач ЗС рФ в Україні Сєргєй Суровікін. Він також звинуватив Україну в плануванні удару по цивільній та житловій інфраструктурі, зокрема по дамбі Каховської ГЕС.

Керівництво окупантів вважає, що удар по ГЕС міг би прикрити їхній відступ з правого берега Дніпра та запобігти просуванню українських військових через річку. Тож Москва може використати цю атаку, аби відвести увагу від відступу, а також вчергове зобразити Україну в російській пропаганді як «терористичну державу».