Росія поповнює флот ЗПГ-танкерів через підставну компанію в Дубаї 

Росія поповнює флот ЗПГ-танкерів через підставну компанію в Дубаї 


Новостворена компанія в Дубаї придбала три ЗПГ-танкери, які раніше перебували під російським управлінням. 

У вересні судна «Великий Новгород», «Псков» та «Лаперуз» придбала компанія Matias Ship Management, пише Bloomberg

Раніше ці танкери були в управлінні російських Газпрому та Совкомфлоту. Два з цих суден зараз належать компаніям з тією самою адресою, що і Matias Ship Management, яка, згідно з бізнес-базою даних ОАЕ, була створена в серпні.

«Псков» належить компанії Nephrite Shipping. Її адреса на Сейшельських островах часто використовується для підставних компаній.

Своєю чергою юридична адреса Matias Ship Management – це спільне офісне приміщення в готелі Meydan. За цією ж адресою розташована інша дубайська фірма – Nur Global Shipping, яку підозрюють у допомозі Росії збирати судна так званого «тіньового флоту». Готель розташований у зоні вільної торгівлі, яку раніше критикували США та деякі місцеві чиновники за непрозорість.

Водночас Matias Ship Management не має вебсайту, зареєстрованої електронної пошти чи номера телефону. 

Зазначимо, всі три судна обслуговували експортний завод ЗПГ «Портовая» на балтійському узбережжі Росії, на який не поширювалися західні обмеження. Однак Великобританія ввела санкції проти «Великого Новгорода» на початку цього тижня, а проти «Лаперуза» – минулого місяця.

Раніше USM писав, що Росія створює флот для експорту газу проєкту «Арктик СПГ 2». До цього залучили компанію, зареєстровану в індійському Мумбаї.