Тіньовий флот Росії нарощує обсяги перевезень нафти попри санкції

Тіньовий флот Росії нарощує обсяги перевезень нафти попри санкції


Потужність російського тіньового флоту, що транспортує нафту на старих і незастрахованих суднах, зросла на 70%.

З 2023 року, попри західні санкції, російський тіньовий флот зростив потужність транспортування нафти на 70%, повідомляє «Економічна правда».

За даними дослідження Київської школи економіки (KSE), кількість нафти, що перевозиться такими танкерами, зросла з 2,4 мільйона барелів на день у червні 2023 року до 4,1 мільйона в червні 2024-го.

США, ЄС та інші союзники продовжують посилювати санкційний тиск на судновласників і страхові компанії, аби обмежити здатність Москви фінансувати війну проти України. Попри це, значна кількість суден тіньового флоту, включаючи танкери у Балтійському та Середземному морях, продовжують працювати, створюючи підвищений ризик для екологічної безпеки регіону.

Звіт KSE також відзначає, що Росія витратила понад 10 мільярдів доларів на формування цього флоту. У червні 2024 року 70% морської нафти з Росії було перевезено «тіньовими» суднами, що включало 89% сирої нафти та 38% нафтопродуктів. Більшість з цих вантажів продавались за ціною, вищою за встановлену межу в 60 доларів за барель.

Експерти попереджають, що використання старих танкерів, середній вік яких складає 18 років, а також відсутність належного страхування підвищують ризик аварій. Вже фіксувалися інциденти з російськими тіньовими суднами, зокрема з танкером Andromeda Star поблизу Данії у березні 2024 року. Хоча розливу нафти не було, сам факт аварії підкреслює небезпеку для навколишнього середовища.

У зв’язку з цим, KSE пропонує створити вільні від тіньового флоту зони в європейських водах для зменшення екологічних ризиків.



Наш Telegram канал