Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України
FAO покращила прогноз торгівлі зерном на сезон 2024/25

FAO покращила прогноз торгівлі зерном на сезон 2024/25


Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Аналітики Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) підвищили прогноз світової торгівлі зерновими на 2024/25 МР на 2,5 млн тонн.

FAO підвищила прогноз обсягу світової торгівлі зерновими на сезон 2024/25 на 2,5 млн тонн у порівнянні з вересневою оцінкою — до 488,1 млн тонн. Про це пише «АПК-Інформ». 

Водночас цей показник досі залишається на 2,7% (на 13,8 млн тонн) нижчим за результат попереднього сезону 2023/24.

Зокрема, прогнозується скорочення обсягу світової торгівлі пшеницею в поточному сезоні на 4,1% (на 8,6 млн тонн) — до 198,4 млн тонн. Це на 1 млн тонн менше, ніж передбачалося у вересні. Основними причинами такого скорочення є зниження обсягів експорту з країн ЄС через скорочення внутрішніх постачань, а також зменшення закупівель пшениці з боку Єгипту.

Прогноз світової торгівлі фуражними зерновими підвищили на 2,5 млн тонн у жовтні. Зараз він складає 235,4 млн тонн, що, втім, менше торішнього показника у 242,8 млн тонн. 

Зростання світової торгівлі кукурудзою очікується через збільшення попиту з боку ЄС, де прогнози на її виробництво були знижені. Водночас прогнозується зростання експорту кукурудзи з Бразилії. Також очікується, що підвищений попит на ячмінь і сорго з боку Китаю буде задоволений завдяки постачанням з Австралії та США відповідно.

Як писав USM, напередодні російські загарбники атакували судно з українською кукурудзою в порту Південний. Це вже 20-те цивільне судно, що зазнало ушкоджень внаслідок російських атак. 

Також кілька тижнів тому країна-терорист вдарила по судну, що везло пшеницю до Єгипту.