В Японії спустили на воду субмарину нового покоління (фото)

В Японії спустили на воду субмарину нового покоління (фото)


Новітній підводний човен будували на верфі компанії Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Це вже п’ята субмарина такого типу.

У місті Кобе на верфі MHI відбулась церемонія спуску на воду п’ятого дизель-електричного підводного човна класу Taigei. Субмарина отримала назву Chogei, повідомили у пресслужбі MHI.

Будівництво субмарини розпочалося у квітні 2022 року, а загальна вартість проєкту на сьогодні становить приблизно 443 млн доларів. Очікується, що Chogei стане на озброєння Сил оборони Японії у березні 2026 року.

Клас Taigei вже налічує кілька субмарин: однойменний підводний човен ввели в експлуатацію у березні 2022 року, другий — Hakugei — у 2023 році, а третій — Jingei — цьогоріч. Четвертий підводний човен серії, Raigei, спустили на воду в жовтні 2023 року, і наразі він проходить швартовні випробування. Його планують ввести у склад японських ВМС навесні 2025 року.

Нові субмарини оснащені модернізованими двигунами Kawasaki 12V 25/31. Також підводні човни цього класу обладнані літій-іонними батареями від компанії GS Yuasa, що дозволяє субмаринам довше залишатися під водою. 

Інновації також торкнулися систем гідролокації та бойового управління, а нові звукоізоляційні матеріали роблять ці субмарини менш помітними для противника. Окрім цього, субмарини класу Taigei мають на озброєнні систему протидії торпедам, яка викидає хибні цілі для ухилення від атак. 

Напередодні USM писав, що Велика Британія спустила на воду атомний підводний човен HMS Agamemnon.