Страховики попереджують судновласників про підвищений ризик у портах Ізраїля

Страховики попереджують судновласників про підвищений ризик у портах Ізраїля


Морські страхові компанії підвищили рівень ризику для суден, що заходять в ізраїльські порти на тлі можливих ракетних обстрілів з боку ліванського угруповання «Хезболла» та хуситів.

Раніше цього тижня портове управління ізраїльського уряду опублікувало лист, в якому зазначалося, що термінали від південного порту Ейлат на Червоному морі до великих середземноморських портів в Хайфі на півночі Ізраїлю працюють у звичайному режимі.

Натомість британська фірма Ambrey, що займається морською безпекою, повідомляє що одна з ракет з Лівану влучила у порт Ейлата. Ambrey заявила, що оцінює ризик для суден, що заходять в ізраїльські порти, як «підвищений».

«Можливі подальші ескалаційні ізраїльські авіаудари або наземне вторгнення Ізраїлю (в Лівані) з високою ймовірністю призведуть до прямих операцій проти порту Хайфи. 

«Одночасні дії ХАМАС, хуситів або іракських бойовиків ставлять решту ізраїльських портів (Ашдод, Ашкелон, Хадера, Ейлат) під постійну загрозу обстрілів», — зазначили в Ambrey.

Як повідомляє Reuters з посиланнями на власні джерела, судна, які заходять в ізраїльські порти, стикаються з більш широкою загрозою стати мішенню для хуситів у відкритих водах Червоного моря.

Провідні світові асоціації судноплавної галузі заявили в оновленому керівництві по Червоному морю, опублікованому в п’ятницю, що оператори суден, які заходили або планують заходити в ізраїльські порти, «повинні обмежити доступ до інформації».

«Опублікована інформація може бути використана хуситами як частина процесу вибору цілей. Компанії, на суднах яких сталися інциденти, повинні враховувати ймовірність того, що хусити можуть напасти на їхні судна в майбутньому», — цитує джерела Reuters.