Росія створює флот для експорту газу проєкту «Арктик СПГ 2»

Росія створює флот для експорту газу проєкту «Арктик СПГ 2»


Щоб створити так званий «тіньовий флот», який експортуватиме ЗПГ, залучили компанію, яку зареєстрували в індійському Мумбаї.

Компанія Ocean Speedstar Solutions юридично зареєстрована за адресою, де мешкає фотожурналіст Ніхіл Ганеш Горпаде. Раніше він не був пов’язаний з енергетичною галуззю, пише Bloomberg.

У офіційному індійському реєстрі він значиться як єдиний директор Ocean Speedstar.

За словами фотожурналіста, зареєструвати своє ім’я та домашню адресу від імені компанії його переконав друг. Погодившись на цю пропозицію, він приєднався до схеми, яку використовують для створення «тіньового флоту» газовозів для експорту палива з російського проєкту «Арктик СПГ-2» вартістю 21 млрд доларів.

Аналіз даних компаній, супутникових знімків та інформації про відстеження суден, проведений агентством Bloomberg, показує, наскільки далеко Москва готова зайти, щоб захопити частку ринку.

У короткостроковій перспективі це може забезпечити певний прибуток у воєнний час, але кінцевою метою уряду є потроєння експорту ЗПГ до 2030 року, що є одним зі стовпів будь-якої постконфліктної економіки – особливо після втрати Європи як найбільшого споживача трубопровідного газу.

Після вторгнення в Україну російській нафтовій промисловості вдалося створити так званий «тіньовий флот» із сотень суден для переправлення нафти. У виданні зазначають, що ймовірно Росія імітує цю стратегію із ЗПГ.

Нагадаємо, Вашингтон відреагував на це запровадженням санкцій, посиливши комерційну боротьбу за ЗПГ між Росією та США – найбільшим світовим постачальником. Проєкт «Арктик СПГ 2» потрапив під санкції в листопаді 2023 року ще до початку виробництва.