Український проєктний інститут допомагав Росії відновлювати НПЗ

Український проєктний інститут допомагав Росії відновлювати НПЗ


В Україні проєктний інститут допомагав Росії відновлювати нафтопереробні заводи після дронових атак.

Служба безпеки викрила керівний склад провідного науково-дослідного та проєктного інституту нафтового профілю у Києві на співпраці з РФ, повідомили в СБУ.

Зокрема, затримали голову правління, двох очільників спецвідділів, а також головного інженера та одного з інженерів установи.

Затримані допомагали Росії відновлювати свої НПЗ, що зазнали пошкоджень внаслідок атак українських дронів.

Посадовці на замовлення країни-агресора підготували проєктно-конструкторську документацію, аби відремонтувати три ключові НПЗ. Загальна вартість підрядів становила майже пів мільярда гривень.

Ця сума також включала дистанційний супровід інженерами технологічних процесів відновлення та модернізації пошкоджених НПЗ в Росії.

Під час обшуків в офісах та оселях фігурантів у Києві, Львові та Харкові вилучили мобільні телефони, системні блоки, ноутбуки, флешки та чорнові записи із доказами співпраці з країною-терористом.

П’ятьом затриманим повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору). Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше USM повідомляв, що посадовці українського холдингу будують судноремонтний завод для російських військових кораблів.