Міноборони Канади шукає виробників підводних човнів

Міноборони Канади шукає виробників підводних човнів


Північноамериканська країна планує придбати 12 підводних човнів, які зможуть функціонувати під льодом в Арктичному регіоні.

Канада звернулася до виробників субмарин із проханням надати інформацію про можливі пропозиції до 18 листопада. Про це повідомляє Gospodarka Morska.

Наразі країна планує придбати до 12 підводних човнів зі звичайним двигуном, які зможуть функціонувати під льодом.

Інформаційний запит, опублікований урядом Канади, має на меті отримати дані про наявні підводні човни, які вже використовуються або знаходяться у виробництві. Поки що це не є офіційним запитом на купівлю субмарин і не зобов’язує уряд укладати контракт.

Як зазначили у Міноборони Канади, наявні субмарини завершать свою службу на початку 2030-х років. Канада планує визначити постачальника до 2028 року, а перші постачання очікуються не раніше 2035 року.

Про плани закупівлі підводних човнів стало відомо ще влітку. Тоді Канада підписала меморандум про створення нового морського оборонного альянсу з Німеччиною та Норвегією. Також восени минулого року стартував спільний проєкт з розробки підводних човнів класу 212CD.

Також Канада веде переговори щодо приєднання до другої частини угоди альянсу AUKUS (за участі США, Британії та Австралії). Вона стосуватиметься військово-технологічної співпраці для стримування експансії Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні. 

У квітні цього року уряд Канади оприлюднив нову оборонну стратегію, згідно з якою протягом наступних 5 років країна витратить на оборону понад 8 млрд канадських доларів.