Літаки КНР випустили ракети над спірною акваторією біля Філіппін

Літаки КНР випустили ракети над спірною акваторією біля Філіппін


Філіппіни звинуватили КНР у небезпечних маневрах Військово-повітряних сил над спірним районом Південнокитайського моря.

Китайські літаки 8 серпня здійснили небезпечні маневри поблизу філіппінського патрульного літака, який здійснював обліт мілини Скарборо. Про це пишуть Reuters. 

Під час інциденту китайські винищувачі випустили сигнальні ракети в напрямку філіппінського літака, створивши загрозу для життя пілотів. 

Це перший випадок такого роду за останні два роки. Раніше Маніла скаржилася на агресивні дії кораблів ВМС та берегової охорони Китаю, але не авіації.

Зі свого боку, Міноборони Китаю звинувачує Філіппіни у «незаконному вторгненні у китайський повітряний простір». 

«Ми закликаємо філіппінську сторону негайно припинити порушення та провокації. Китай має беззаперечний суверенітет над островом Хуаньянь (ред.: мілина Скарборо) та прилеглими водами», — йдеться у дописі оборонного відомства КНР.

Нагадаємо, мілина Скарборо є одним з ключових об’єктів суперечок у Південнокитайському морі. Пекін заявляє про своє право на майже всю акваторію Південнокитайського моря. На окремі райони також претендують В’єтнам, Індонезія, Малайзія та Бруней. 

Південнокитайське море має вирішальне значення для економіки всього світу. Загалом через нього щороку проходить морська торгівля на понад 3 трлн доларів.

Раніше USM писав, що США, Канада, Австралія та Філіппіни анонсували спільні морські навчання на тлі напружених відносин із Китаєм.