В рф спустили на воду ракетний катер, який будували 30 років (фото)

В рф спустили на воду ракетний катер, який будували 30 років (фото)


Країна-агресор збудувала «новий» корабель на суднобудівному заводі «Вымпел» у місті Рибінськ.

Росіяни спустили на воду новий ракетний катер проєкту 12418 «Молния». Корабель отримав назву «Ступинец», повідомляє «Мілітарний».  

Розробило катер конструкторське бюро «Алмаз» (Санкт-Петербург). Новий корабель є видозміненою версією проєкту 12418, що використовується у ВМС Туркменістану та В’єтнаму.

Так, на ракетних катерах ВМС В’єтнаму та ВМС Туркменістану по 16 пускових установок протикорабельних ракет, а на російському варіанті — лише 8. Також на російському катері пускові установки розміщені перпендикулярно корпусу, через що архітектура корабля також дещо змінена.

Вказані ракетні комплекси озброєні протикорабельними ракетами Х-35. З початку повномасштабної війни росія використовувала їх, зокрема, й під час обстрілів українських міст.

Корпус для ракетного катеру «Ступинец» заклали на заводі у Рибінську ще у 1991-1992 роках. Росіяни планували збудувати щонайменше два таких корабля за експортним проєктом 12421. Однак через те, що замовника так і не знайшли, будівництво «заморозили» на понад 20 років.

У 2016 році кремль вирішив добудувати кораблі за оновленим проєктом для потреб ВМФ рф. Їх хотіли ввести до строю у 2018 році, втім станом на 2019 рік цього так і не зробили, тож будівництво фактично зупинилося.

У 2020 році стало відомо, що катери не добудували через відсутність дизельних двигунів М-507А. Тоді ж прозвучали прогнози щодо спуску кораблів на воду у 2022-2023 роках. Навіть ті терміни не реалізувалися, тож спуск першого катера відбувся лише у другій половині 2024 року.

Раніше USM писав, що рф не може добудувати нові кораблі для війни проти України.