Україна, ймовірно, не планує розвивати «український» порт у В’єтнамі, – ЗМІ

Україна, ймовірно, не планує розвивати «український» порт у В’єтнамі, – ЗМІ


Мінвідновлення більше не є органом управління ДП «ЧМП Бласко», яке володіло 38% корпоративних прав у порту «Лотос» (Хошимін, В’єтнам).

Так, у 2017 році стало відомо, що Україна в особі державного підприємства «Чорноморське морське пароплавство» (Бласко) має 38% корпоративних прав у в’єтнамському порту «Лотос».

У 2019 році керівництво Мінінфраструктури розглядало можливість розвитку порту за участі України. Тоді від в’єтнамської сторони отримали дивіденди на $250 тисяч за 2012-2016 рр. та $140 тисяч – за 2017 рік.

У відповідь на інформаційний запит ЦТС у міністерстві повідомили, що, за розпорядженням Кабміну від 10 січня 2023 року, єдині майнові комплекси компанії «Чорноморське морське пароплавство» передали до сфери управління Фонду держмайна.

Тобто наразі органом управління компанії, через яку Україна володіє (або володіла) часткою порту «Лотос», є ФДМУ. ЗМІ припускає, що у плани держави більше не входить участь у розвитку в’єтнамського порту, оскільки Мінвідновлення більше не стосується до цього активу.

Також журналісти направили запит до ФДМУ. Позицію оприлюднять після отримання відповіді. Водночас на сайті порту ДП «ЧМП Бласко» вказане як один з учасників спільного підприємства.

Варто зазначити, що рф та В’єтнам також обговорюють подальший розвиток морського коридору між Владивостоком і Хошиміном.

Нагадаємо, у 2022 році MSC планувала побудувати контейнерний термінал у найбільшому річковому порту В’єтнаму Хошиміні. Вартість проєкту тоді оцінили в $6 млрд.