ФДМУ знову виставить на аукціон агрокомпанію російського олігарха

ФДМУ знову виставить на аукціон агрокомпанію російського олігарха


Фонд державного майна проведе повторний аукціон з продажу націоналізованої агрокомпанії російського олігарха.

28 червня Фонд проведе онлайн-аукціон з продажу націоналізованої агрокомпанії «Інвестагро», повідомив у Telegram голова ФДМУ Віталій Коваль.

«Інвестагро» — діючий сільськогосподарський виробник, розташований у Дніпропетровській області. Основні культури: соняшник, просо, ріпак, пшениця.

У власності підприємства знаходиться 25 зареєстрованих одиниць нерухомого майна та інфраструктури загальною площею 6222,2 кв.м, серед яких виробничі, складські й адміністративні будівлі та споруди.

Для своєї діяльності «Інвестагро» орендує 226 земельних ділянок загальною площею 1483,2729 га.

Станом на 31 березня 2024 року, компанія не має простроченої кредиторської заборгованості.

Прийом заявок на участь в аукціоні триватиме до 27 червня включно. Стартова ціна активу — 48,9 млн грн.

Кошти, отримані від продажу цього активу, будуть спрямовані до фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф, з якого фінансуються проєкти з відновлення України.

«Інвестагро» раніше належала російському мільярдеру, акціонеру титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайлу Шелкову.

24 лютого 2023 року Кабмін передав в управління ФДМУ вилучені активи Михайла Шелкова. Серед них — 100% ТОВ «Інвестагро», 100% ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна»‎, 100% ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат»‎, 100% ТОВ «Тай-Мінералс» тощо‎.

Уряд прийняв своє розпорядження на підставі рішення ВАКС від 23 січня 2023 року і постанови Апеляційної палати цього ж суду від 3 лютого. 

Суд застосував санкції щодо російського мільярдера, адже він сприяв збройній агресії рф проти України. Його корпорація «ВСМПО-Авісма» постачала титанову продукцію підприємствам військово-оборонної промисловості рф, у тому числі — в рамках контрактів на виконання державного оборонного замовлення.

Нагадаємо, раніше СБУ повідомила олігарху Михайлу Шелкову про підозру — він постачав до росії українську титанову сировину для виробництва ракет «Калібр». 

Пізніше Служба безпеки затримала у Дніпрі «праву руку» Шелкова — росіянина Олександра Федосеєва.