У Північній Європі з’явиться новий альянс із захисту Арктики

У Північній Європі з’явиться новий альянс із захисту Арктики


Канада, Німеччина та Норвегія обговорюють створення арктичного оборонного альянсу.

Міністр оборони Канади Білл Блер оголосив про переговори щодо створення нового оборонного альянсу в Арктиці за участю Канади, Німеччини та Норвегії. Про це пише Gospodarka Morska.

Канада, відповідно до нової оборонної стратегії, виділить значні кошти на зміцнення оборони в Арктиці. Зокрема, американська країна закупить нові підводні човни класу 212CD, виробництво яких вже розпочав холдинг Thyssenkrupp Marine Systems восени 2023 року. 

Приєднатися до нового військово-морського альянсу Канаду запросив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус ще у травні. Угода буде спрямована на захист інфраструктури в арктичних районах та підтримку безпеки морських комунікацій через Північну Атлантику та Арктику.

Тема створення нового оборонного об’єднання підіймалася під час зустрічі міністрів оборони НАТО. Блер зазначив, що надалі можлива співпраця з іншими союзниками. Хоча наразі є ще багато питань, які потребують вирішення, включно з військовими закупівлями та створенням сумісних бойових платформ.

Раніше прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявляв, що Канада посилить військову присутність в Арктичному регіоні. Загалом витрати Канади на оборону північних судноплавних шляхів становитимуть 73 млрд канадських доларів протягом 20 років, у тому числі 8,1 млрд канадських доларів протягом наступних п’яти років.