Кораблі НАТО могли б затримувати судна із краденим українським зерном

Кораблі НАТО могли б затримувати судна із краденим українським зерном


Військові кораблі НАТО мають право затримувати судна у міжнародних водах, якщо ті залучені до незаконної діяльності. 

Про це повідомив очільник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Крим активно використовується рф для незаконного експорту, фактично контрабанди, українського зерна, яке було вирощене в Криму, а тепер ще й на тимчасово окупованих територіях Запорізької й Херсонської областей.

За оцінками експертів, з лютого 2022 року з Криму вивезли близько 3 млн тонн українського зерна. Переважно, у порти Туреччини, Сирії, Лівану, Лівії та навіть до Іраку.

Читайте також: Британія розробляє систему, щоб ідентифікувати крадене росією зерно.

«Все це можна припинити. Будь-який військовий корабель (прим. Ред. – мова йде про НАТО), який виконує свою місію, може затримати для огляду будь-яке судно у міжнародних водах. У випадку, якщо там контрабанда, зброя, незаконні мігранти, наркотики, військовий корабель має не тільки право, а й обов’язок його затримати й привезти у свій порт для притягнення відповідальності», — пояснив Андрій Клименко. 

Експерт підкреслив, що кораблі НАТО, які знаходяться на місіях у Середземному морі, цього не роблять, оскільки бояться конфлікту з рф. 

Як раніше повідомляв USM, торік росіяни вивезли з тимчасово окупованих територій України щонайменше 4,8 млн тонн краденого зерна.