Роковини з підриву Каховської ГЕС: що змінилося за рік?

Роковини з підриву Каховської ГЕС: що змінилося за рік?


Рік тому російські окупанти скоїли техногенну та екологічну катастрофу, підірвавши на Херсонщині Каховську ГЕС.

6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську гідроелектростанцію. ГЕС була повністю зруйнована і відновленню не підлягає. Росіяни здійснили теракт на Каховській ГЕС свідомо. До неї прибула група спецпризначення російської окупаційної армії та здійснила підрив. 

Жертви теракту на Каховській ГЕС

Внаслідок катастрофи в області були поранені 28 людей, 32 — загинули, 39 — зникли безвісти, а 2800 були вимушені евакуюватись. Кількість жертв на окупованому лівому березі Херсонщини наразі порахувати неможливо. 

Також внаслідок підриву ГЕС затопило близько 150 тисяч га території, загинули дикі та свійські тварини, кількість яких також складно вирахувати.

За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції, збитки водним ресурсам внаслідок підриву ГЕС становлять 2 млрд грн.

6 червня 2023 року USM опублікував хронологію підриву Каховської ГЕС. Можете ознайомитись із нею, якщо впевнені, що вона вас не ретравмує.

Відновлення після підриву Каховської ГЕС 

Після підриву природоохоронці щодня засівали оголене дно водосховища, аби попередити його пересихання та подальше розвіювання піску в повітря з усіма шкідливими речовинами. Сьогодні на місті Каховського водосховища утворився вербовий ліс.

Після деокупації всієї Херсонщини «Укргідроенерго» планує побудувати на місці зруйнованої росіянами Каховської ГЕС нову станцію.

За словами гендиректора «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, відбудувати станцію можливо за 6-7 років. Після деокупації всієї області фахівці зможуть осушити місце, де відбувся підрив, провести обстеження, демонтувати зруйновані споруди та конструктиви Каховського гідровузла. А далі вже приступити до безпосередньої відбудови станції. 

Українські ГЕС — під атаками росіян

У березні, через пів року після катастрофи, росіяни почали атакувати й інші гідроелектростанції України. Зокрема, цілями ворога стали Канівська та Дністровська ГЕС.

Фото: Костянтин і Влада Ліберови, Felipe Dana, Alex Babenko, Patryk Jaracz.