Американський мільярдер планує підводну подорож до уламків «Титаніка» 

Американський мільярдер планує підводну подорож до уламків «Титаніка» 


Мільярдер зі Сполучених Штатів планує зануритися до уламків «Титаніка» на підводному апараті.

Американський мільярдер Ларрі Коннор і дослідник морських глибин Патрік Лахі планують спуститися до уламків «Титаніка», повідомляє BBC.

Чоловіки планують зануритися на підводному апараті на глибину приблизно 3800 м, щоб побачити затонулий лайнер у Північній Атлантиці.

Представник компанії Triton Submarines заявив, що рейс відбудеться лише після того, як судно буде повністю сертифіковане морською організацією.

Для подорожі планують використати апарат Triton 4000/2 Abyssal Explorer.

Нагадаємо, 18 червня 2023 року приватний глибоководний апарат Titan, який доставляв туристів до уламків «Титаніка», зник з радарів. На борту підводного човна було 5 людей: британський бізнесмен і засновник компанії Action Group Геміш Гардінг, пакистанський бізнесмен Шахзада Давуд та його 19-річний син Сулеман, французький дослідник Поль-Анрі Наржоле, та Стоктон Раш — СЕО компанії OceanGate, яка організувала занурення.

Вважається, що підводний човен має запас кисню на 96 годин, якщо на борту трапиться надзвичайна ситуація.

Пізніше канадський патрульний літак Boeing P-8 Poseidon, який брав участь у пошуковій операції в Атлантичному океані, зафіксував підводні шуми в області потенційного знаходження батискафа Titan. 

До пошуків субмарини залучили щонайменше 10 суден. Зокрема, відомо надання урядом США трубоукладального судна Deep Energy — одного з найпотужніших у світі.

22 червня берегова охорона США припинила пошуки субмарини Titan. Барокамеру батискафа знайшли розколотою на великій глибині, що є доказом загибелі екіпажу й пасажирів. 

Експедиції до затонулого «Титаніка» проводить дослідницька компанія OceanGate Expeditions. Загиблі пасажири заплатили за екскурсію по $250 тис. Саме занурення до «Титаніка» та підйом назад на поверхню води займає близько восьми годин. 

Раніше OceanGate успішно доправила до «Титаніка» близько 60 приватних клієнтів та 20 вчених. Втім, компанія неодноразово отримувала, але ігнорувала попередження про те, що судно — небезпечне. Зокрема, для управління субмариною використовувалася модифікована версія бездротового ігрового контролера Logitech F710.