ЄС підвищив мито для агропродукції з рф та білорусі

ЄС підвищив мито для агропродукції з рф та білорусі


Також агропродукція російського та білоруського походження буде позбавлена доступу до тарифних квот Європейського Союзу.

Європейська Рада 30 травня схвалила постанову про стягнення додаткових мит на сільгосппродукцію, імпортовану з росії та білорусі. Про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

Постанова підвищує мита на зернові, олійні культури та продукти перероблення, а також на гранульований жом та сушений горох. Таким чином мито сягне такого рівня, який фактично призупинить імпорт цих продуктів. Крім того, ці товари будуть позбавлені доступу до тарифних квот ЄС.

«Нові тарифи, встановлені сьогодні, спрямовані на те, аби практично припинити імпорт зерна з росії та білорусі до ЄС, — прокоментував міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петегем. — Таким чином, ці заходи запобігатимуть дестабілізації зернового ринку ЄС, зупинять російський експорт незаконно привласненого зерна, виробленого на території України, і не дозволять росії використовувати доходи від експорту до ЄС для фінансування своєї агресивної війни проти України. Це ще один спосіб, у який ЄС демонструє стабільну підтримку Україні».

Наразі впроваджені заходи не вплинуть на транзит продукції країн-агресорок через ЄС до третіх країн.

Нагадаємо, Єврокомісія вже дозволяла підвищити тарифи на імпорт агропродукції з рф у березні 2024 року. Тоді ці заходи мали на меті запобігти дестабілізації ринку ЄС.