Укрзалізниця може зробити логістику на Дунаї ефективнішою

Укрзалізниця може зробити логістику на Дунаї ефективнішою


Аби підтримати конкурентність портів Подунав’я з портами Великої Одеси, необхідно зменшити витрати на доставлення вантажів у напрямку Дунаю.

Логістика через порти Дунаю зараз дорожча, ніж через порти Великої Одеси. Це пов’язано з високою вартістю залізничних і автомобільних перевезень, заявив директор із взаємодії з органами влади компанії «Нібулон» Михайло Різак, пише УЗА.

Прямуючи до Дунайських портів, вантаж проходить додаткові 250 км автошляхів і 200 км залізниці від глибоководних портів Великої Одеси. Через це, станом на травень 2024 року, порти Дунаю на 5 $/т дорожчі за глибоководні порти.

На думку Різака, логістика Дунаєм може стати ефективнішою завдяки введенню спеціального тарифу на перевезення від «Укрзалізниці» (умовна 1 грн з Чорноморська до Дунаю і назад у ланцюгу доставки), що підтримає конкурентність портів Дунаю порівняно з глибоководними портами Великої Одеси.

Другим чинником експерт назвав допомогу донорів у наданні вагонів і причепів для річкових портів Дніпра та Південного Бугу. Це зменшить вартість логістики під час перевезення зерна від заблокованих річкових терміналів до найближчої залізничної станції та далі до Дунаю.

Читайте також: «Нібулон» експортував рекордні обсяги зерна з початку війни