Банани, кава та вино: як криза судноплавства впливає на вартість продовольчих товарів

Банани, кава та вино: як криза судноплавства впливає на вартість продовольчих товарів


Через що здорожчали банани, шоколад і кава, та як із цим пов’язані хусити й російська федерація, читайте у матеріалі USM.

Принципи демократії та співробітництва між країнами відкрили світові доступ до небачених раніше товарів. Колись екзотичні фрукти та коштовні спеції прикрашали лише столи знатних родів. Тепер більшість населення планети не може уявити своє життя без кави, вина чи, наприклад, бананів.

Втім, двадцяті роки XXI століття стали справжнім випробуванням для цивілізованого світу. Агресія росії проти України, зростання активності піратів біля Сомалі, чергове розпалення арабо-ізраїльського конфлікту — все це підриває усталені логістичні ланцюжки та загрожують світовому ринку. 

Атаки на цивільні судна та блокування портів змушують продавців шукати альтернативні, подекуди незручні, маршрути. Це призводить до підвищення вартості перевезення товарів, а тоді й до зростання цін на ринку для споживачів. USM зібрав кілька неочевидних прикладів того, як криза світового судноплавства вплинула на вартість продовольчих товарів.

Фрукти

У листопаді минулого року бойовики-хусити в Ємені почали обстрілювати торгові судна, що проходять Червоним морем у напрямку Суецького каналу. Таким чином угруповання маніфестувало нібито протистояння Ізраїлю та США. Через загрозу для моряків та вантажу трейдери почали направляти судна навколо Африки через мис Доброї Надії. Цей маршрут є набагато довшим і дорожчим, а швидкопсувні товари просто не встигають дійти до кінцевого споживача.

Так, італійські експортери побоюються, що ківі цитрусові та яблука зіпсуються в дорозі, а китайський імбир вже став значно дорожчим.

Витрати на транспортування індійського винограду до ЄС зросли цьогоріч учетверо, а час доставлення ягід подвоївся. Мало того, що це зробить виноград дорожчим для споживачів, так ще і якість плодів постраждає.

За даними Європейської асоціації свіжих продуктів Freshfel, ЄС імпортує в Індії близько сьомої частини столового винограду, а на піку врожаю в березні-квітні частка індійських ягід на ринку ЄС сягає понад 35%.

Також на здорожчання продовольчих товарів впливає й загроза судноплавству в Чорному морі з боку росії. До прикладу, внаслідок агресії рф, у країнах Східної Європи рекордно зросли ціни на банани.

Так, у квітні, оптова ціна за 1 кг бананів в Україні досягла 1,26 долара і перевищила торішній рекорд у 1,23 долара за кг. Роздрібні ціни на банани в Україні коливаються від $1,7 до 1,8 за кг, зазначають аналітики East Fruit. 

Зауважимо, зазвичай саме в Україні найнижчі ціни на банани у Східній Європі, проте блокування портів з боку росії змусило трейдерів ввозити фрукт в Україну з портів інших країн.

У Польщі оптова ціна за 1 кг бананів досягла 1,35 долара за кг порівняно зі звичайними для цього часу 1,1-1,2 доларів та рекордом минулого року в 1,27 долара.

Какао та шоколад

Чи не найбільше за всі продовольчі товари зросла вартість какао-бобів. Так, 19 квітня світові ціни на какао-боби встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в більш ніж 11 тис.доларів за тонну. Від початку 2024 року ціни на товар виросли більш ніж удвічі. 

Збільшення вартості сировини найбільше вплинуло на провідні компанії у галузі кондитерської промисловості. Наприклад, Nestle почала застосовувати маркетингові стратегії, аби пом’якшити вплив зростання цін на вартість кінцевого продукту. Так, компанія зменшила вагу шоколадних батончиків зі 100 г до 80 г. При цьому споживча ціна на ласощі майже непомітно виросла. 

Також по всьому світу спостерігається збільшення виробництва молочного та білого шоколаду, де вміст какао-бобів менший. Це дозволяє компаніям принаймні якось контролювати вплив зростання цін на основний інгредієнт.

До збоїв у судноплавстві через атаки хуситів у Червоному морі додалися й кліматичні проблеми. Основні африканські заводи з виробництва какао в Кот-д’Івуарі та Гані припинили або скоротили переробку — після трьох років поганого врожаю какао, пишуть Reuters.

Міжнародна організація з виробництва какао очікує, що цього сезону світове виробництво какао впаде на майже 11%. Варто зазначити, що Кот-д’Івуар і Гана виробляють майже 60% світових обсягів какао.

Кава

Світові ціни на сорт кави Робуста зросли на 16,8% – до 1,93 долара за фунт. Цей показник є найвищим з 1979 року, звітує Міжнародна організація кави (ICO). 

Сорт Робуста здебільшого використовується для виробництва розчинної кави та для купажів у поєднанні з відомою Арабікою. Втім, внаслідок нападів з боку хуситів торгівля Робустою через Червоне море фактично припинилася. Як і в минулому прикладі, на рекордне зростання цін також вплинув кліматичний чинник. Мова йде про сильну посуху у В’єтнамі — провідному експортері Робусти.

Ціни на сорт Арабіка зросли на 14,8-17,8%. Великою мірою це стосується кави, що походить з країн Африки. Обсяги експорту зерна із Бразилії та Колумбії навпаки збільшилися. 

Не кавою єдиною

Якщо зростання цін на смачні, але не такі вже життєво необхідні продукти можна потерпіти, то одна з африканських країн ледь не залишилася без святого. Через обстріли цивільного судноплавства у Червоному морі, у Католицької церкви Уганди виник дефіцит вина для Богослужінь. Це загрожує призупиненню релігійного життя громади на довгі тижні.

До конфлікту в Червоному морі церква Уганди імпортувала вино з Іспанії, звідки його транспортували до порту Момбаса в Кенії, а звідти в Уганду суходолом. Через те, що зараз експортери обирають набагато довший і дорожчий маршрут навколо Африки, богослужбове вино, яке очікувалося на початку квітня, надійде до Уганди не раніше кінця травня. А поки пов’язана з церквою компанія JW InterServices звернулася до єпархії з проханням дуже обережно використовувати запаси.