«Нібулон» пройшов сертифікацію на використання машин для розмінування сільгоспземель

«Нібулон» пройшов сертифікацію на використання машин для розмінування сільгоспземель


Фахівці «Нібулону» отримали сертифікат на застосування машин для розмінування сільськогосподарських земель.

Спеціалісти компанії успішно пройшли сертифікацію за напрямом «Розмінування з використанням машин та механізмів» від Центру протимінної діяльності Міноборони України, повідомили в «Нібулон».

Наявність цього сертифіката дає саперам «Нібулону» можливість використовувати машини з розмінування, зокрема GCS-200, у процесі очищення українських земель від вибухонебезпечних предметів.

У розпорядженні підрозділу вже дві машини дистанційного керування GCS-200, що дає змогу повертати в економіку країни до 20 000 квадратних метрів української землі щодня. А до кінця цього року парк машин розмінування «Нібулону» збільшиться вдвічі – до чотирьох GCS-200.

«Зараз команда демайнерів “Нібулону” має вичерпний набір компетенцій та може надавати послуги з розмінування за собівартістю всім зацікавленим сторонам, – розповідає Михайло Різак, директор із взаємодії з органами влади. – Проте агровиробники не мають змоги самостійно їх оплачувати».

Механізм, запроваджений Урядом про компенсацію лише 80% вартості послуг, не є економічно обґрунтованим, оскільки господарствам вигідніше відмовитися від замінованої землі, ніж нести витрати на розмінування та збитки внаслідок падіння врожайності після введення земель в обіг. Малі та середні агровиробники потребують компенсації в розмірі 100% вартості послуг.

«Нібулон» є першою агрокомпанією – оператором гуманітарного розмінування, яка має всі п’ять ключових сертифікатів з гуманітарного розмінування, власний автопарк розмінувальної техніки та вже повернула в обіг понад 5000 га української землі.

Читайте також: «Нібулон» розпочав пасажирські перевезення у новому сезоні