АМПУ: з початку війни росіяни 139 разів атакували порти України

АМПУ: з початку війни росіяни 139 разів атакували порти України


Російські удари зруйнували та пошкодили вже 215 об’єктів портової інфраструктури.

Про це заявив заступник голови Адміністрації морських портів України Дмитро Барінов в інтерв’ю NV Бізнес. 

За його словами, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну на порти було скоєно 139 атак ракетами і БПЛА. Пошкоджено 215 об’єктів, знищено 153 транспортні засоби, а також 8 цивільних суден.

«Морем відбувається 95% всієї глобальної світової торгівлі. Ні літаками, ні машинами, ні залізницею. Ми виробляємо багато агропродукції, багато продукції гірничо-металургійної галузі. Для того, щоб усе це вивезти, потрібні порти. Одне велике судно, навіть не найбільше, 100 тис. тонн, це як 5 тисяч вантажівок, а до них 5 тисяч водіїв», — зазначив Барінов.

Він також нагадав, що до війни в Україні було 18 портів. 

«П’ять вони окупували в Криму. Потім з початку повномасштабної агресії ще чотири: Маріуполь, Бердянський, Херсон і Скадовськ. Але Херсон ми відвоювали. Ми, на жаль, зараз не можемо використовувати Миколаївський регіон, тому що там дуже близько військові дії», — підкреслив Дмитро Барінов. 

Заступник голови АМПУ зазначив, що російські атаки на Одесу та область відбуваються практично щоночі, оскільки  саме порти мають виняткове значення для економіки України.

Нагадаємо, 19 квітня окупанти влучили у два зернових термінали у порту «Південний». Внаслідок атаки було знищене зерно, яке призначалося для експорту до країн Азії та Африки.