Українські протимінні кораблі візьмуть участь у трьох навчаннях НАТО

Українські протимінні кораблі візьмуть участь у трьох навчаннях НАТО


У ВМС ЗСУ розповіли, чим цього року займатимуться протимінні кораблі «Черкаси» та «Чернігів», які Велика Британія передала Україні.

У ВМС нагадали, що у 2022 році два кораблі класу «Sandown» були виведені з британського флоту, отримали назви «Черкаси» та «Чернігів» та залучалися до багатонаціональних навчань під українським прапором.

У цьому році екіпажі «Черкас» та «Чернігова» проходять підготовку у складі протимінних сил. Зокрема, військовослужбовці опановують застосування протимінної зброї, тактичні прийоми та способи розмінування акваторій за стандартами НАТО. 

Читайте також: Чи можна притягнути росію до відповідальності за воєнні злочини на морі

Команди завершили перший етап підготовки протимінних кораблів та за результатами атестації фахівців НАТО під час навчань Joint Warrior 23-II отримали позитивні оцінки. Надалі військовослужбовці проходитимуть інтенсивну підготовку кораблів до дій у будь-яких умовах – як одинично, так і у складі з’єднання. 

Цього року «Черкаси» і «Чернігів» також братимуть участь у трьох міжнародних навчаннях. На завершальному етапі експерти НАТО сертифікуватимуть кораблі щодо взаємосумісності для дій у складі корабельних протимінних груп НАТО.

«Укладання відповідних договорів критично важливе. Це започаткує формування морського протимінного угруповання у Чорному морі та дозволить уникнути іміджевих втрат для України в очах стратегічного партнера. Адже саме Велика Британія ініціювала створення Міжнародної коаліції країн із відновлення спроможностей наших Військово-Морських Сил», – додав заступник Міністра оборони Юрій Джигир.

Раніше ми розповідали, що Румунія отримала перший тральщик класу Sandown від Великої Британії.