Українські айтівці створили технологію контролю всіх етапів експорту зерна

Українські айтівці створили технологію контролю всіх етапів експорту зерна


Член комітету з логістики ЄБА та його ІТ-команда створили технологічне рішення усунення умов, що спричинили ембарго на українську продукцію. Цю технологію планують безоплатно передати Єврокомісії у користування.

Український підприємець, член комітету з логістики Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Юрій Щуклін планує безоплатно передати Єврокомісії у користування нову технологію й інформаційну систему. Основна ціль розробки – забезпечення наскрізного планування і контроль перевезень.

«Ця технологія і система дає можливість прозоро та відкрито планувати бізнес-процеси з українським зерновим експортом усіма залученими учасниками логістичного ланцюжка. Мова йде про операторів залізничних перевезень, вагонних парків, елеваторів, порти», – заявив Щуклін на пресконференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

За його словами, IT-команда працювала над розробкою упродовж чотирьох років. Система дозволить відокремити транзитні вантажі від імпорту до європейських країн, синхронізувати взаємодію бізнесів і державних структур. У реальному часі можна буде оцінити вплив вантажів на завантаженість інфраструктур і споживчі ринки.

«До неї обов’язково мають бути долучені державні структури: митниця, всі контрольні служби, інспекції тощо. Ця система є середовищем, де будь-які учасники взаємодіють між собою не на рівні чиновників та менеджерів, а на рівні автоматизованих систем цих підприємств і організацій. Коли в систему вносяться дані, вони стають доступні всім співпричетним. Система дозволяє розподілити ресурси таким чином, щоб не було перевантаження, щоб було видно заздалегідь в якій ділянці логістичного ланцюжка може виникнути напруження і своєчасно відреагувати, щоб його не було», – пояснив член комітету з логістики.

Читайте також: Причини та наслідки заборони на імпорт з України.

Приєднатися до нової системи може будь-хто, щоб бачити ресурси партнерів, контрактувати, замовляти й надавати свої ресурси іншим учасникам. Також технологія дає можливість об’єктивно оцінити потенціал «шляхів солідарності» та допоможе усунути умови, які спричинили ембарго на українське зерно.

«Цей інструмент дозволить контролювати кількість вантажів на вході та на виході з Євросоюзу: яка частка з них осідає і як впливає на сталі ринки, заміщає вона чиїсь виробничі потужності чи ні. Європейці захищають свій ринок нібито від демпінгу українських товарів, але не бачать, скільки грошей вони втрачають, закриваючи ринки. Можливо, в рази більше. Адже українці сплачують великі кошти за послуги перевезення, перевалки, і польська залізниця PKP, LHS, інші залізниці, приватні оператори, порти – всі отримують додатковий дохід», – підсумував Юрій Щуклін.

Як раніше повідомляв USM, стало відомо, як Польща контролюватиме транзит української агропродукції.