З активістів Greenpeace зняли звинувачення в блокуванні танкера з російським дизпаливом

З активістів Greenpeace зняли звинувачення в блокуванні танкера з російським дизпаливом


Активісти природоохоронної організації Greenpeace заблокували танкер із російським дизпаливом у Великобританії в травні минулого року. Наразі з групи протестувальників зняли всі звинувачення. 

У травні минулого року група активістів відстежила танкер Andromeda під прапором Греції під час його рейсу до Великобританії. 

Судно вирушило з терміналу Приморськ у росії 10 травня, і планувало доставити 33 тис. тонн російського дизпалива. В ніч на 15 травня Andromeda дістався терміналу Navigator Terminals на Темзі у Ессексі, Великобританія, але пристань була заблокована 12 активістами. Деякі з них розгорнули банер з написом «Oil Fuels War» («Нафта розпалює війну»). 

Обвинувачені активісти Greenpeace разом із колегами біля суду Челмсфорда, де розглядалась справа щодо блокування протестувальниками судна з російським дизпаливом

16 травня поліція затримала 15 осіб за підозрою у незаконному проникненні на територію терміналу та перешкоджанні його діяльності. Зрештою, прокуратура висунула звинувачення десятьом із затриманих, але суддя у цій справі побачив ситуацію інакше. 

«Я вважаю, що російську війну більш ніж імовірно можна назвати тероризмом, — підсумував окружний суддя Крістофер Вільямс після дводенного судового розгляду в листопаді. — На мою думку, розвантаження нафти було потенційним злочином».

Суддя дійшов висновку, що протестувальники проникли на територію терміналу, аби перешкодити злочину, тож зняв з них усі звинувачення. 30 січня Королівська прокуратура заявила, що не оскаржуватиме рішення судді, та заявила BBC, що «поважає рішення суду».

Нагадаємо, у квітні 2022 року учасники кампанії Greenpeace та Extinction Rebellion заблокували в Норвегії танкер «Усть-Луга», який доставляв російську нафту. У вересні активістам вдалося на добу затримати газовоз Coral Energice, який прибув до фінського порту Торніо з вантажем російського газу.