Портовики та аграрії зможуть отримати дозвіл на виїзд за кордон

Портовики та аграрії зможуть отримати дозвіл на виїзд за кордон


Робітникам об’єктів критичної інфраструктури можуть надати право на виїзд за кордон. Для цього Мінекономіки працює над новим законом про бронювання співробітників.

Новий закон дозволяє бронювати співробітників критичної інфраструктури, розповіла міністр економіки України Юлія Свириденко в інтерв’ю Forbes.

Йдеться про працівників таких установ:

  • органів державної влади;
  • інших державних органів;
  • органів місцевого самоврядування (у разі, якщо бронювання необхідно для забезпечення функціонування перелічених органів);
  • підприємств, установ і організацій, яким встановлені мобілізаційні завдання.

Також до переліку входять підприємства, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних сил України та інших військових формувань. Крім того, у списку є підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

За словами Свириденко, наразі Мінекономіки підготувало проєкт постанови, яка деталізує та унормовує критерії й порядок організації бронювання. Нині документ перебуває на погодженні. 

Заново бронювати всіх співробітників, відповідно до нових норм, не доведеться. Заброньовані на сьогодні працівники можуть перейти на новий формат після завершення поточного терміну бронювання.  

Також міністр економіки розповіла, що Мінекономіки вже працює із Мінцифри та Генштабом, аби перевести процедуру бронювання в електронний формат.

Що стосується процедури «єВідрядження», то вона втратила сенс, враховуючи проєкт нової постанови про бронювання співробітників. Тепер заброньовані особи матимуть змогу безперешкодно перетинати кордон за наявності необхідних документів. 

Тим не менш, фінальне рішення щодо надання дозволу на виїзд за кордон залишається за Міністерством оборони та Генштабом. 

«У нас не стоїть завдання дозволити виїжджати всім, наше завдання – допомогти бізнесу, який працює, виїхати за кордон для укладання нових контрактів, угод, участі у виставках тощо», — прокоментувала Юлія Свириденко.

Новий закон не передбачає істотних змін в діючому порядку бронювання, але він дасть уряду змогу розширити перелік підприємств, працівники яких теоретично можуть бути заброньовані. 

Аби забронювати співробітника, підприємство має подати заяву до Мінекономіки або профільного міністерства. Наприклад, аграрії мають звертатися до Міністерства агрополітики, а працівники транспортної галузі — до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Погоджені міністерствами заяви подаються на остаточне затвердження до Міноборони, яке й видає наказ про бронювання співробітників.