«Зернова ініціатива» має бути продовжена, — президент Євроради

«Зернова ініціатива» має бути продовжена, — президент Євроради


Одним із глобальних наслідків війни росії проти України стало загострення продовольчої кризи. 

Для вирішення світової продовольчої кризи необхідно продовжити дію Чорноморської зернової угоди. Про це під час пресконференції в рамках зустрічі G20 заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

«До війни Україна експортувала 45 млн тонн сільськогосподарської продукції на світовий ринок. Завдяки «коридорам солідарності» ЄС, ми допомогли Україні експортувати 15 млн тонн, і на додаток ще 10 млн тонн були експортовані завдяки Чорноморській зерновій ініціативі. Важливо, щоб ця ініціатива генерального секретаря ООН Гутерреша була продовжена», — зазначив Мішель. 

Президент Євроради зауважив, що війна росії «проти всіх» призвела до багатьох проблем для найбільш вразливих країн Азії, Африки та Близького Сходу — вони страждають від продовольчої кризи та підвищення цін на енергію. По всьому світу зростає кількість людей на межі голоду. 

«Кремль вирішив перетворити продовольство на зброю, провокуючи глобальні наслідки — голод, бідність та нестабільність, у тому числі тут, в Азії. Повторюю ще раз: санкції, які ЄС ухвалив проти росії, не спрямовані проти сільськогосподарських та продовольчих товарів. Вони не спрямовані проти експорту добрив з росії. З іншого боку, росія наклала обмеження на експорт власного продовольства. Ще до того, як розпочати війну, саме вони запровадили обмеження на експорт добрив», — наголосив Мішель.

Читайте також: Росія має припинити використовувати продовольство як зброю, — Боррель

Наразі країни ЄС мобілізували фінансову допомогу у 8 млрд євро, щоб зменшити кризу із забезпеченням харчових продуктів у країнах, що розвиваються. Також Союз докладає зусиль для зниження світових цін на добрива. 

«Єдиний та найкращий шлях для завершення триваючої кризи у продовольстві та в енергетиці, є завершення безглуздої війни росії, та її повага до Хартії ООН», — додав Мішель.