Сім суден з агропродукцією вийшли з портів Одеси, Чорноморська та Південного

Сім суден з агропродукцією вийшли з портів Одеси, Чорноморська та Південного


У рамках Стамбульських угод, 11 жовтня з портів Великої Одеси вийшли 7 суден з агропродукцією.

На суднах — 177,5 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи, повідомляє Мінінфраструктури.

Зокрема, з порту Чорноморська вийшов балкер Sea Pearl J, який доставить 30 тис. тонн пшениці до Тунісу. Також з порту вийшли балкери Hazar S, Ince Evrenye, Milina, Magnum Power.

З порту Одеси вирушило судно Lucky Trader, з порту Південного — Erdek.

Усього наразі в рамках «зернової ініціативи» з трьох портів експортували 7 млн тонн української агропродукції. До країн Азії, Європи та Африки вирушили 316 суден.

Нагадаємо, 9 жовтня з портів Великої Одеси вийшли 13 суден. Сумарно на 13 суднах — 230,7 тис. тонн експортної агропродукції.

Останні кілька тижнів суттєво збільшилася кількість суден у караванах, що прямують з портів Великої Одеси «зерновим коридором». Україна планує звільнити місце в елеваторах під зерно нового врожаю. Також термін дії Стамбульських угод спливає 18-19 листопада, і подальша доля угод невідома, тож Україна прагне відправити якомога більше продукції за час, що залишився.

Водночас із кількістю відправлень зростають і черги суден у Стамбулі, які прямують до або з українських портів. З середини вересня тривалість очікування перевірки суден збільшилась до 10-15 днів. Для порівняння, у перші шість днів роботи Стамбульських угод, судна чекали інспекцій всього 5-6 днів.