У порту Великої Британії розпочався перший страйк за 30 років

У порту Великої Британії розпочався перший страйк за 30 років


Працівники найбільшого контейнерного порту Великої Британії розпочали 8-денний страйк.

Близько 1900 працівників порту Філікстоу розпочали протест, який триватиме з 21 по 29 серпня. Причина страйку — розбіжності з власниками контейнерного терміналу через рівень заробітної плати, повідомляє Bloomberg.

Востаннє страйк у порту Філікстоу влаштовували в 1989 році.

Профспілкова організація Unite заявила, що зупинка роботи матиме великий вплив на порт, який щороку обробляє близько 4 млн контейнерів та 2 тис. суден. Але джерела в порту повідомили Bloomberg, що страйки будуть «незручністю, але не катастрофою», адже британські ланцюжки постачань звикли до збоїв ще під час пандемії COVID-19.

Генсек профспілки Шерон Грем зауважила, що доки Філікстоу є «надзвичайно прибутковими». Актуальні дані демонструють, що за останні два роки термінал отримав прибуток у розмірі 240 млн фунтів стерлінгів. Тож, компанія має змогу підвищити зарплату своїм працівникам, зазначає Грем. 

Порт Філікстоу обробляє майже половину контейнерних вантажів, що надходять до Великої Британії, і страйк працівників може призвести до того, що судна доведеться перенаправляти до інших портів Великої Британії чи Європи.

Уже відомо, що контейнерний перевізник Maersk через страйки пропустить три заходи до порту Фелікстоу. Компанія повідомила клієнтам, що запустить цього тижня три сервіси — AE6, LO2 та SLC, щоб налагодити перевезення контейнерів в обхід Філікстоу. Контейнери перевантажать на інші судна, які мають прибути до Філікстоу вже після закінчення страйку.