Забруднення океанів мікропластиком досягло критичного рівня

Забруднення океанів мікропластиком досягло критичного рівня


Щороку на планеті утворюється близько 369 мільйонів тонн пластикових відходів, із яких приблизно 11 мільйонів тонн потрапляють в океани. 

За прогнозами Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), обсяги пластикового забруднення можуть збільшитись утричі вже до 2040 року. Про це пише Gospodarka Morska.

Попри численні ініціативи та обмеження, ситуація із забрудненням не покращується. Як зазначають науковці зі Шрі-Ланки Наянатхара Пілапітія та Аміла Ратнаяке, загальносвітові тенденції вказують на зростання виробництва пластику, що лише посилює проблему. Вони звертають увагу на те, що активне використання пластику розпочалося на початку 20 століття й значно зросло в часи світових воєн і споживацького буму.

Нещодавній звіт ЮНКТАД вказує, що надмірне забруднення пластиком завдає значної шкоди морським і наземним екосистемам, загрожуючи, зокрема, здоров’ю людей. Частинки мікропластику розпадаються на дрібні частки, які присутні майже всюди, від води до ґрунту. Вони потрапляють у харчовий ланцюг і можуть накопичуватись у рибі та інших морських організмах, які споживають люди.

Дослідження, проведене Інститутом морського рибальства, виявило високий рівень мікропластику в Балтійському морі. В ході експедицій та забору зразків у польських водах і прибережних осадах Щецинської лагуни науковці встановили, що понад 50% знайденого мікропластику були волокнами, ще 40% — фрагментами пластику. Це переважно вторинні частинки, які утворилися внаслідок розпаду більших пластикових об’єктів.

Читайте також: Як зміна клімату впливає на відродження піратства в Африці

Крім того, дослідження показують, що мікропластик поширений і в питній воді. Згідно з останніми даними Програми стійкого виробництва та забруднення навколишнього середовища (SMEP), понад 84% зразків питної води містять частинки мікропластику. Науковці попереджають, що ці мікрочастинки можуть проникати у тканини та клітини організмів, що потенційно небезпечно для здоров’я людей.

Зростання світового попиту на пластикові вироби має також значний економічний вплив: лише у 2020 році було продано 369 млн тонн пластику на суму 1,2 трлн доларів. Це створює величезне навантаження на інфраструктуру управління відходами та підвищує витрати на утилізацію. ЮНКТАД підкреслює, що важливо визначити екологічно безпечні замінники пластику та впровадити економіку замкнутого циклу, яка передбачає зниження споживання природних ресурсів і перехід на альтернативні матеріали у різних галузях.

За даними ООН, річна вартість збитків від забруднення пластиком становить близько 2,2 трлн доларів, з яких 1,5 трлн — це шкода океанічним екосистемам. У відповідь на це Асамблея ООН у березні 2022 року ухвалила резолюцію щодо стимулювання міжнародних зусиль для розробки замінників пластику та зменшення пластикового забруднення.

Разом із тим, забруднення пластиком впливає на всі рівні економіки, від туризму до риболовлі, і вимагає величезних витрат на підтримання інфраструктури для утилізації відходів. Пластик у водах може засмічувати системи охолодження суден, що веде до збоїв у морській промисловості, а також загрожує цілісності каналізаційних систем, збільшуючи ризик повеней.

Як писав USM, раніше вчені назвали найбільш забруднені сміттям водойми у світі.



Наш Telegram канал