Російський олігарх продає крадене українське зерно Єгипту

Російський олігарх продає крадене українське зерно Єгипту


Незаконний експорт краденого зерна з тимчасово окупованих територій України здійснюється через підставну компанію в Омані.

Стала відома ще одна схема крадіжки українського зерна з окупованого Севастополя. Про це йдеться у розслідуванні Катерини Яресько для «Миротворця». 

Балкер Princess Eva під прапором Камеруну завантажив пшеницю в Комишевій бухті Севастополя. Вже 11 жовтня судно з вимкненим AIS відправилося до єгипетського порту Абу-Кір, де його прийняли 21 жовтня.

Угоду на доставлення вантажу оцінюють у 1,76 млн доларів, що значно нижче ринкової ціни. За інформацією розслідування, зерно, яке завантажили на Princess Eva, було незаконно зібране з окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також з Криму. 

Раніше судно було зареєстроване під іменем Jasmin Queen, що є поширеною тактикою для приховування справжніх власників і менеджерів суден. Судно вказане у звітах як постійний гість українських дунайських портів у 2022-2023 роках. 

У документах на пшеницю відправником значиться московська компанія Terra Trade, а отримувачем — єгипетська Adamz Grain, яка діє за дорученням оманської Gulf & Eastern Food Trading.

Згідно з розслідуванням, оманська компанія була зареєстрована у червні 2024 року і належить російському бізнесмену Владіміру Паліхаті. Таким чином олігарх є ключовою фігурою в експорті викраденого українського зерна, використовуючи оманську компанію для легалізації угод.

Напередодні USM писав, що судно, на якому перевозять крадене українське зерно, знову відправилося до єменських хуситів.



Наш Telegram канал