Нібулон використовуватиме ШІ для розмінування сільгоспземель

Нібулон використовуватиме ШІ для розмінування сільгоспземель


Агрохолдинг Нібулон використовуватиме штучний інтелект для здешевлення розмінування сільськогосподарських земель.

У 2025 році компанія планує сфокусуватися на зниженні собівартості гуманітарного розмінування, щоб пришвидшити повернення в обіг сільськогосподарських земель, повідомили в «Нібулон».

Михайло Васильович, директор із взаємодії з органами влади компанії, розповів, що «Нібулон» вже два роки працює як оператор з гуманітарного розмінування. Компанія отримала ключові сертифікати, сформувала власний парк розмінувальної техніки та запустила масштабну ініціативу з навчання персоналу. Основна мета на 2025 рік – здешевлення процесу розмінування, щоб зменшити державні витрати на компенсацію послуг для агровиробників.

Для цього «Нібулон» активно впроваджує новітні технології. Агрохолдинг вже співпрацює з SEFOR Solutions для трекінгу роботи саперів, а також планує використовувати штучний інтелект для аналізу аерофотозйомки та ідентифікації мін і вибухонебезпечних предметів за допомогою Safe Pro Group Inc. Це не лише здешевить процес, але й пришвидшить ухвалення рішень, дозволяючи краще розуміти ситуацію на забруднених полях.

З початку діяльності як оператора протимінної діяльності, компанія повернула до обігу 5,5 тисяч гектарів землі на Миколаївщині, що складає 15% від усіх розмінованих земель України з 2022 року.

Михайло Васильович також подякував міжнародним партнерам, зокрема уряду Німеччини, ЄБРР та IFC, за підтримку проєктів із розмінування. Завдяки співпраці наприкінці літа було запроваджено 100% компенсацію за очищення сільськогосподарських земель, що дозволяє масштабувати досвід розмінування й надалі.

Раніше USM повідомляв, що агрохолдинг Нібулон модернізував елеватори Врадіївський та Колосівський у Миколаївській області.