Україна отримає кредит на 35 млрд євро з активів РФ, — Комітет Європарламенту

Україна отримає кредит на 35 млрд євро з активів РФ, — Комітет Європарламенту


Це є внеском ЄС у ініціативу G7 з виділення близько 45 млрд євро для задоволення нагальних фінансових потреб України, спричинених агресією Росії.

Комітет Європарламенту з питань торгівлі більшістю голосів підтримав надання Україні кредиту на 35 млрд євро за рахунок заморожених російських активів. Про це повідомляє «Укрінформ».

Кошти на цей кредит, як і на інші кредити від країн G7, будуть надходити з заморожених активів російського Центробанку, а управління ними здійснюватиметься через новостворений Кредитний механізм співробітництва з Україною.

Заморожені активи РФ, а також можливі внески країн ЄС та інших держав, будуть доступні для України через зазначений механізм для обслуговування цього кредиту та інших зобов’язань перед партнерами по G7.

Україна зможе використовувати ці кошти у пріоритетних для себе сферах. Контроль за використанням кредиту буде здійснюватися відповідно до спеціальних заходів, визначених у плані, спрямованих на запобігання зловживанням. Кредит буде доступний до кінця 2024 року, а його погашення має завершитися до кінця 2025 року.

Виплати за кредитом будуть залежати від виконання Україною своїх зобов’язань щодо демократичних реформ і дотримання прав людини, які будуть зафіксовані у Меморандумі про порозуміння.

Пропозиція Єврокомісії щодо надання Україні макрофінансової допомоги у розмірі 35 мільярдів євро має бути остаточно затверджена Європарламентом під час пленарного засідання, яке відбудеться 21-24 жовтня.

Як писав USM, раніше ЄС виділить 2,5 млрд євро на модернізацію транспортної інфраструктури України та Молдови.



Наш Telegram канал