Російський балкер Zafar знову повіз крадену українську пшеницю хуситам

Російський балкер Zafar знову повіз крадену українську пшеницю хуситам


Після виходу з порту в тимчасово окупованому Севастополі екіпаж судна вимкнув транспондер, що свідчить про наміри приховати маршрут. 

Судно Zafar вчергове здійснило рейс з окупованого Севастополя до Ємену, перевозячи викрадене українське зерно. Про це йдеться у розслідуванні проєкту SeaKrime.

Балкер Zafar, який уже фігурував у численних розслідуваннях через контрабанду українського зерна, вивіз пшеницю з термінала «Авліта» у Севастополі 8 жовтня 2024 року. Судно залишило порт після майже двомісячного очікування.

Вантаж складає 35 566 тонн пшениці. Він призначений для єменської компанії Muroj Alrabie Foodstuf. Експортні документи були оформлені на компанію «ТД Идеалпрод» з Москви. Також на борту судна був вимкнений транспондер, що свідчить про наміри приховати маршрут.

Також серед поданих документів розслідувачі виявили підроблені фітосанітарні сертифікати, підписані працівником окупованого Севастополя, а також коносаменти з підписом капітана-порушника Вячеслава Віданова, проти якого вже готують кримінальні справи.

Це вже другий незаконний рейс Zafar до Ємену. Нагадаємо, перший рейс відбувся у травні цього року, коли партію пшениці доставили в контрольований хуситами єменський порт Саліф. 

Попри крадіжку українського зерна, доставлення пшениці з окупованого Севастополя до Ємену дозволила місія ООН UN Verification and Inspection Mechanism for Yemen (UNVIM). Цей випадок висвітили у публікаціях Lloyd’s List і Belingcat.

Тоді аналітики з питань безпеки назвали це тривожною подією, яка повинна підняти тривогу щодо механізму перевірки під керівництвом ООН.

Напередодні USM писав, що з початку 2024 року РФ вивезла понад 180 тис. тонн зерна через порт Маріуполя.