В Україні створили портал для відстеження російських суден-порушників

В Україні створили портал для відстеження російських суден-порушників


Вже 360 суден потрапили у список порушників на держпорталі War & Sanctions про спонсорів і співучасників російської агресії. 

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. 

Новий розділ на порталі ГУР МО War & Sanctions охоплює морську логістику ворога, зокрема містить дані про судна-порушників.

«Морська логістика критично важлива для нарощування військових спроможностей агресора, пересування військ, отримання зброї та підсанкційних товарів, торгівлі краденим. Агресори перевозять зброю міжнародними протоками на цивільних торгових суднах. Експорт викопного палива в обхід санкцій – основне джерело доходів для РФ та Ірану. Тіньовий танкерний флот та судна без льодового класу в Арктиці загрожують екологічною катастрофою. З продажу сільськогосподарської продукції з тимчасово окупованих українських територій Росія фінансує війну та зберігає лояльність своїх союзників – Сирії, Ірану, КНДР», – йдеться в описі розділу.

Наразі відстежують вже 360 суден. На порталі фіксують випадки вимкнення AIS, суднозаходи у порти Росії, детальну інформацію про санкції та порушення, а також відвідувані порти. 

У ГУР МО підкреслили, що необхідно санкціонувати судна зі списку нижче, а також усі пов’язані компанії та осіб (власників, операторів, менеджерів, керівників, старших членів екіпажу). Заборонити заходи таких суден у порти, територіальні води, ВЕЗ та міжнародні протоки, продаж запчастин для них тощо.

Читайте також: Які компанії перевозять роснафту, уникнувши українських санкцій.