Арбітраж FOSFA вперше визнав війну в Україні форс-мажором для експорту

Арбітраж FOSFA вперше визнав війну в Україні форс-мажором для експорту


Арбітражна інстанція FOSFA вперше розглянула справу щодо форс-мажору у зв’язку із війною в Україні.

Справу розглядали у 2022 році. Про це розповів Данило Христич, який займався справою, на Trend&Hedge Club, повідомляє Asap Agri

Арбітраж розглядав ситуацію із експортом 3,5 тис. тонн соняшнику з Херсона до Туреччини за контрактом на умовах CIFFO Marmara/Izmir. Договір передбачав поставку між 15 лютого та 5 березня 2022 року. Втім, через війну продавець мусив заявити про форс-мажор.

1 вересня експортер оголосив, що не може виконати контракт, посилаючись на військові дії та заборону на експорт. Згідно з документами, контракт вважається розірваним, якщо форс-мажор триває понад 60 днів. 

Втім, покупець не погодився із фактом, що форс-мажор звільняє продавця від відповідальності. Він стверджував, що вантаж можна було експортувати через інші порти. 

Після низки суперечок арбітраж FOSFA виніс рішення на користь покупця, зобов’язавши продавця виплатити $1,19 млн збитків.

У серпні експортер подав апеляцію, де зазначив, що покупець не вимагав доказів форс-мажору і наполягав на виконанні контракту, попри заборону на експорт. 

«Наші основні аргументи полягали в тому, що покупець заперечував саме форс-мажор, але не заборону експорту в Україні, яка була введена; покупець продовжував вимагати виконання контракту; покупець ніколи не вимагав доказів настання форс-мажору. Ми провели велику роботу та зібрали і подали до арбітражу повний контекст того, що відбувалося в Україні на початку весни, що змусило продавця оголосити про форс-мажор», — розповів Данило Христич. 

За його словами, цей випадок підкреслив важливість ретельного прописання умов форс-мажору у контрактах і необхідність своєчасного інформування сторін у разі настання непередбачених обставин. 

Раніше USM повідомляв, що Панама буде автоматично скасовувати реєстрацію суден, які ухиляються від санкцій або причетні до незаконної діяльності.